28 Şubat 2014 Cuma

evde çarşı simidi ( gevrek )

simit veya gevrek...günün her saatinde çıtır çıtır bi lezzet...ne yazık ki bazı şehirlerde simit kültürü olmuyor...olsa da susamsız tatsız tuzsuz simitler yapılıyor...daha önce yaşadığımız şehirde böyleydi malesef...böle durumlar için bu tarif bi yerlerde durmalı mutlaka...okuyunca yapılışı yorucu gibi gelebilir ama kesinlikle değil...





malzemelerimiz :

500 gr un (yaklaşık 4,5 su bardağı)
250 ml ılık su
50 ml sıvıyağ
1 yumurta
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
20 gr yaş maya


üzeri için :

1/2 su bardağı üzüm pekmezi
1/2 su bardağı su
susam (kavrulmuş olursa daha iyi olur ben bulamamıştım)


yapılışı :

unu tezgahın üzerine eliyoruz...(hamur yoğurma kabında değil tezgah üzerinde yoğruluyor)....ortasını havuz yapıp diğer malzemelerimizi ekliyoruz...hamurumuzu yoğuruyoruz...

hazırlanınca üzerini poşetle kapatıp yarım saat dinlendiriyoruz...

sonra hamuru 10 bezeye ayırıp üzerini tekrar poşetle kapatıp bi 10 dk daha bekletiyoruz...

her bezeyi 10 cm uzunluğunda yuvarlayıp bi 10 dk daha bekletiyoruz...

en son her parçayı 40 cm uzunluğunda yuvarlıyoruz....

böylece on tane uzun hamurumuz oluyor...

uzun hamurumuzu ikiye kıvırıp bükerek uçlarını birleştiriyoruz...

bi kabın içerisinde pekmezle suyu karıştırıyoruz...

şekil verdiğimiz hamurları sırayla önce pekmezli suya sonra susama batırıyoruz...

180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dk pişiriyoruz...

bu hamurdan toplam 10 tane simidimiz oluyor...

afiyet bal şeker olsun ;)


2 yorum:

Unknown dedi ki...

Görüntü fena :(( şurda iftara yarım saat kalası :)) sahur için deniciim :))
Hayırlı iftarlar..

Hilal TIRAŞ dedi ki...

iyiki sabah bakmamışsınız ;) mutlaka denemelisiniz eğer varsa esmer susamla tam çarşı simidi tadında oluyor... sevgiler ;)